Barman to współczesny czarodziej płynnych smaków, ekwilibrysta shakera i butelek oraz cierpliwy słuchacz osobistych zwierzeń, który często służy dobrą radą. Jest to zawód, którego możemy nauczyć się podczas specjalistycznych kursów. Szeroki zasób wiedzy dotyczący składników i sposobów robienia drinków, praktyka oraz widowiskowe triki – to wszystko obejmuje szkolenie. Z czasem będziemy w stanie proponować autorskie drinki szukając satysfakcji w trafionych gustach klientów.

Młodzi ludzie, często będąc jeszcze na studiach, interesują się pracą jako barman. Wiąże się to często z łatwością pogodzenia pracy zawodowej z nauką chociażby ze względu na wieczorne i nocne godziny otwarcia pubów i barów oraz z relatywnie bardzo wysokimi zarobkami. Często dodatkowa praca przeradza się w pasję, którą warto wynieść na profesjonalny poziom w trakcie kursów barmańskich. W końcu dobry barman poza wysoką podstawą może liczyć także na pokaźne napiwki.

Jak zostać barmanem?
Często pracę na tym stanowisku ułatwia ukończenie szkoły gastronomicznej lub specjalistycznych kursów barmańskich. Na tego rodzaju szkoleniach do wykonywania zawodu przyszli barmani muszą opanować dużo niezbędnego do pracy materiału. Po ukończeniu kursu barmani muszą znać wszystkie alkohole, z którymi będą pracować, sposoby ich mieszania, smaki, muszą również poznać niezbędne w tej pracy techniki sprzedaży oraz zarządzania. Kursy kończą się również egzaminem, po którym otrzymać można specjalny certyfikat. Warto pamiętać, że to wiedza i doświadczenie mają bezpośrednie przełożenie na to ile zarabia barman. Należy przy tym podkreślić, że kurs wcale nie jest prosty i wiele osób nie zdaje go przy pierwszym podejściu. Jeżeli więc jesteś osobą, która chce poprzestać na zwykłym, sezonowym nalewaniu piwa, z pewnością trzeba się zastanowić, czy jest tobie w ogóle potrzebne takie szkolenie. Jeśli jednak chcesz czegoś więcej możesz poszukać szkolenia blisko miejsca zamieszkania, wpisując w przeglądarkę np. kursy barmańskie Opole.

Cechy dobrego barmana
Dobry barman powinien mieć pozytywnie nastawienie do ludzi i szybko łapać dobry kontakt z klientami. Ważna jest więc otwartość, komunikatywność i bycie uprzejmym. Barman powinien umieć doradzić w kwestii serwowanych napojów i wiedzieć, co podpasuje odbiorcy. Poza tym liczy się smak, dobra organizacja pracy i miejsca pracy, umiejętność utrzymywania porządku oraz w niektórych miejscach także znajomość języków obcych.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *